O mnie

Moje zdjęcie
Od zawsze lubiłam gotować, ponieważ to nie tylko stanie nad garami i pocenie się przy piekarniku. To niepowtarzalne, pobudzające apetyt i wyobraźnię zapachy, to ciekawe odgłosy, a przede wszystkim to celebrowanie i uprawianie sztuki kulinarnej.

niedziela, 18 września 2011

Ciasto śmietanowo wiśniowe

Idealne ciasto na niedzielne popołudnie.


Składniki
biszkopt
4 opakowania śmietanki 36
3 łyżki cukru pudru
puszka wiśni z syropie
migdały 


Biszkopt dzielimy na 2 równe części i polewamy odrobiną syropu z wiśni (wersja dla dorosłych- do syropu wlewamy 4 łyżki spirytusu), przekładamy ubitą śmietaną z cukrem pudrem, całość maskujemy resztą śmietany, ozdabiamy ciasto wyciśniętą śmietaną z woreczka o odpowiedniej końcówce i układamy wiśnie, boki posypujemy  płatkami migdałowymi (możemy je wcześniej uprażyć na patelni teflonowej, płatki powinny mieć złocisty kolor). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz